05-21 Ağustos 2016 tarihlerinde Brezilya'da yapılacak olan RİO 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları judo müsabakalarında Türkiye, 2 Türk, 1 Gürcü ve 1 Fransız devşirme sporcuyla madalya mücadelesi yapacak.

Türk sporcularımız Dilara LOKMANHEKİM (-48 kg) ve Büşra KATİPOĞLU (-63 kg), önce Azerbaycan sonra da Türkiye vatandaşı olan Gürcü asıllı Bekir ÖZLÜ (-60 kg) ve Fransız asıllı Kayra Almira SAYİT (+78 kg) ise, devşirme sporcularımız.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Spor Kulübü sporcuları Dilara LOKMANHEKİM, IJF Dünya Sıralama Listesinde 1422 puanla 13. sırada ve Kayra Almira SAYİT 1408 puanla 11. sırada doğrudan, Büşra KATİPOĞLU ise, 794 puanla 20. sırada Avrupa kıta kontenjanından, Kocaeli Kağıt Büyükşehir Belediye Spor Kulübü sporcusu Bekir ÖZLÜ de 931 puanla 20. sırada doğrudan Olimpiyat Oyunlarına katılmaya hak kazandı. 

06-12 Ağustos 2016 tarihlerinde Carioca Arena Spor Salonunda yapılacak judo müsabakalarında 137 ülkeden 237 erkek ve 153 kadın olmak üzere toplam 392 sporcunun madalya mücadelesi vereceği RİO 2016'ya yukarıdaki sporcularımıza ilaveten Ahmet Şahin KABA (-60 kg) ve Belkıs Zehra KAYA (+78 kg) da Olimpiyat Oyunlarına katılmaya hak kazanmıştı. Bu iki Türk sporcumuz da, "Olimpiyat Oyunlarında ülkeler her bir sıklette puan barajını aşmış birden fazla sporcusu olması halinde ancak bir sporcuyla yarışabilir." kuralı gereğince ülkemizi temsil etme şerefinden mahrum oldular.   

Ancak, 2008 yılı sonunda yapılan Judo Federasyon Başkanlığı seçimlerinde göreve gelen, 2012 yılında yapılan seçimlerde de ikinci kez Başkan seçilen Fatih UYSAL, her ortamda sürekli olarak dillendirdiği "Her şeyimiz tamam, sadece Olimpiyat madalyamız eksik!.." saplantısı Olimpiyat Oyunlarına katılmaya hak kazanan Ahmet Şahin KABA ve Belkıs Zehra KAYA'yı değil, bir yıl önce Türk vatandaşı yapılan Gürcü ve Fransız devşirme sporcuların Türkiye'yi RİO 2016'da  temsil etme (!) ayıbını bizlere yaşatıyor.

Kulüp ve milli takım antrenörlerinin adeta ömürlerini vererek büyük emeklerle yetiştirdikleri öz be öz Türk çocuklarıyla değil, şark kurnazlığı yaparak Gürcistan ve Fransa'nın yetiştirdiği judocular vasıtasıyla madalya alıp, üçüncü kez Judo Federasyon Başkanı seçilme hayalleri kuran Fatih UYSAL'ın, bir an olsun kendisini devşirme sporcular yüzünden ülkelerini Olimpiyat Oyunlarında temsil edemeyecek olan bu iki sporcumuz yerine koysun. Eğer biraz vicdan sahibiyse, bu sporcularımıza büyük bir haksızlık yaptığını, hatta sadece onlara değil, onları maddi ve manevi fedakârlıklarla yetiştiren anne ve babalarına, antrenörlerine ve yine ödedikleri vergilerle de onları Olimpiyatlara katılmaya hak kazandıran yüce Türk milletinden özür dilemesini bekliyorum.  

...........

NOT: Kadın milli takım ve Galatasaray Spor Kulübü judocusu Ebru ŞAHİN (-48 kg) IJF Dünya Sıralama Listesinde 1254 puanla 15. sırada yer alarak RİO 2016 Yaz Olimpiyat Oyunları'na katılmaya hak kazanmasına rağmen, aynı sıkletteki Dilara LOKMANHEKİM'in kendisinden daha iyi bir puan ve sırada bulunması nedeniyle Olimpiyat Oyunlarına katılamamıştır.